Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2008 02:31 - Чалгата
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 6006 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2008 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                          image


       Повечето хора, с които общувам са против чалгата. Презират я, избягват я и се оплакват показно, ако избягването
и` се е провалило по независещи от тях причини. С жар отричат самата възможност да им хареса чалга песен, а ако случайно бъдат засечени в срамно веселие със срамната музика, бързат да се оправдаят или със състава на компанията, в която са се оказали онеправдано малцинство или с количеството непредпазливо погълнат алкохол. На телевизора няма запаметени чалга канали,  в компютъра няма чалга песни, търсят се свободни от чалга кръчми.

 

       При това липсва враждебност към другите музикални стилове. Да, почти всички ние слушаме метал или поне хард рок, но ако някой каже, че харесва класическа музика и ходи на опера, че слуша френски шансони, германски маршове или руски романси, то този човек ще спечели в моя социален кръг дори повече уважение . Да слушаш блус или джаз донася допълнителен престиж. Даже  лигавите поп и денс парчета се възприемат като нещо, което не е особено стойностно, но е напълно допустимо.

 

     Фенът на чалгата ще усети демонстративно презрение. Изключване от общността. Отказ от признаване на равноправен статут.

 

       Такива са хората от моя социален кръг.

 

       И аз съм такъв. Осъзнато и вече по собствен обмислен избор.

 

      Всички изброени по-горе причини изглеждат като обикновена  снобария и несъмнено такъв елемент присъства, но въпросът не е само в снобарията. Това което не понасям не е точно чалга музиката. Или за да бъда по-точен като музика не понасям разните циганско ориенталски маанета и кючеци и всичко напомнящо разни индийски, арабски и други близкоизточни мелодии, които наистина съвсем физически не мога да търпя. Но не мога да не призная, че сегашната чалга вече е много повече от това. В музикално отнощение тя си е просто поп. И всъщност „политически коректното” име попфолк вече си е напълно вярно и отговарящо на действителността, доколкото повечето мелодии вече са съвсем безобидни.

 

      Това, което е достойно за презрение е чалга манталитетът. Така да се каже „идеологията” на чалгата. Текстовете на песните са като цяло малоумни и с екстремално беден кръг от теми. Не, отлично знам, че и останалите жанрове имат достатъчно примери за също толкова идиотски текстове, но чалгата е неоспорим шампион в дисциплината. В нея се пее само за любов, при това доста сълзливо сантиментално, секс, пари, коли, успехи или за тяхната липса. Това е музика за човешката долница. Просто няма нищо друго. Рокът може да пее за всичко – за духовни копнежи и епически видения, за космоса и за смъртта, дори за политика. Чалгата пее само за ценностите на кръчмата. Всъщност тя става само за кръчмата. Музика само за на маса, само с ракия. Музика на съзнателно антиинтелектуални хора, които смятат себе си за част от „народа”, но са всъщност част от тълпата, хора, чието въображение е толкова бедно, че единствени критерии за успех в живота са парите, колите и жените. В този ред. Колите преди жените.

 

     Има два вида чалга фенове. Едните, които са постигнали този „успех”, често по начини, за които не биха искали да разкажат и безсрамно парадират с него като завършени парвенюта, едни истински съвременни Трималхиони. Другите са такива, които не са постигнали този „успех”, плюят по първите, но всъщност искат да са на тяхно място. И толкова. Няма други мечти, няма други стремежи. Чалгаджиите нямат никакви идеали, нямат никаква друга философия освен този грубиянски вулгарен хедонизъм.  Те не биха се замислили за екология, никога не биха се включили в разни организации с идеална цел, та дори в такава, като БДЗП. Не им пука за права на човека, камо ли за права на човека в Африка или в Азия. Няма да ги видите в библиотеки или в музеи. Провинциалисти са до мозъка на костите си, не познават света и се страхуват от него. Идеите се появяват едва след втората, третата, петата ракия, според ракиения капацитет на конкретния чалга индивид и стигат единствено до прозрения от типа „България на три морета”, „Европейският съюз ни ограбва”, „Всички политици са маскари”, „Те, големците не им пука за народа”. И толкова.

 

      Духовно бедни хора. Това е проблемът, а не самата музика.

                                                                  * * * * * * *

     Само за да бъда коректен, съм готов да допусна, че в морето от чалга фенове има и изключения от горното описание. Обаче те май са изчезващо малък брой.

 

      Така, че ако съдим за човека по музиката, която харесва – ами обикновено имаме основания. Сори, ако някой се е обидил.

 

П.П. Обаче Горан Брегович е друго нещо.

 

П.П.П. Всъщност на три ракии /големи/ и аз мога да играя кючек. Обаче това не е критерий, защото тогава мога да играя дори и право хоро на мелодия от Бони М или пък хаитянски танци. :)

    Традиционната за този блог снимка от Родината - отново Белоградчик.

image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ето на, могло
04.06.2008 01:17
толкова добре си описал нещата, поклон. само не разбирам при все, че всички които ти познаваш и всички които аз познавам правят общо поне 1 милион човека, защо не можем да изкореним проблема...не разбирам, а искам да се случи
цитирай
2. tarbo - Надявам се, че под изкореняване на ...
04.06.2008 01:52
Надявам се, че под изкореняване на проблема не разбираш законова забрана на попфолка, свирепа музикална цензура и водене на на чалгаджийките под строй на концерт на Металика, нали така?
Аз лично нямам намерение нищо да изкоренявам. Проблем не е музиката чалга, а хората чалгари. А горния текст просто обяснява защо си позволявам да съдя за хората според музиката, която слушат.
цитирай
3. american - Много дълго си го написал
05.06.2008 08:07
Чалгаджиите са простаци.
цитирай
4. tarbo - В общия случай са такива, но все пак ...
05.06.2008 09:02
В общия случай са такива, но все пак трябва да мога да се аргументирам. Пък и често не са точно простаци, а прости, в смисъл simple.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060274
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031