Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 11:46 - Съвременната история е тъжно нещо
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 2611 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2008 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       Днес най-накрая арестуваха Радован Караджич. Много противоречива личност. За "Запада" престъпник, за повечето сърби - герой! 
     Безспорно босненските сърби извършиха безброй гадни престъпления в тази отвратителна война. Но всъщност всяка гражданска война е такава. Да не говорим за война, в която сериозна част от военните действия се ръководят от криминални мутри като Аркан, които дори имат собствени военни части. Все едно ВИС и СИК да бяха образували свои батальони и после да се чудим, че не се съобразяват с конвенциите.

 

     Това, което ме дразни е двойния морал на повечето западни медии. Те демонизираха практически само сърбите и изкараха мюсюлманите и хърватите едва ли не някакви идеалистични фрийдъмфайтъри. Всъщност гадости имаше и от двете /по-точно трите/ страни, достойни за диващините в Конго, Либерия или Руанда.

 

      В името на „свещения принцип” на самоопределение на народите словенците, хърватите и босненците имаха право да се отделят от Югославия. На сърбите в Хърватско и Босна такова право беше отказано. Те нямаха право да се отделят от една държава като Хърватско, където на власт бяха яростни националисти, издигащи в култ Анте Павелич /като аналогия за българите – все едно да възхваляват Сюлейман паша или башибозуците изколили Батак, Перущица и тракийските села през 1913/ и отричащи всичко сръбско с призиви сърбите да си вървят в Сърбия.  Или от Босна, слагаща изкуствена граница насред районите с компактно сръбско население и обричаща сърбите в нея да живеят под властта на ислямски фундаменталисти /защото Изетбегович си беше такъв/.

 

До ден днешен на сърбите се натяква клането в Сребреница, което е отвратително разбира се, но не се и споменава, че в „демилитаризирания” град под закрилата на ООН се укриваха военните отряди на Насер Орич, които изколваха околните сръбски села и се оттегляха в „убежището за невъоръженото гражданско население”, каквато по идея трябваше да е Сребреница. /Орич беше оправдан в Хага на втора инстанция поради недостиг на доказателства/. И „етническото прочистване” като явление повечето медии свързват автоматично със сърбите, без да обръщат особено внимание на разгрома на Книнска Краина в Хърватия през 1995, когато хърватите прогониха 200 000 сърби и обстрелваха с артилерия бежанските колони.

 

Разберете ме правилно. Караджич очевидно Е военнопрестъпник. Но в тази кална война всички са окаляни и това трябва да е ясно.

 

 

 

 ******************************* ************************ ****************

 

Другото за което се замислих е трагичния тон, че ни спирали линия за половин милиард евро, които ЕС при определени условия би отпуснал на някои фермери по програмата САПАРД.

 

За сравнение. Половин милиард евро правителството е склонно да даде и за две напълно ненужни френски корвети.

 *********************************************************************

И малко оптимизъм от този блог:

http://goran.blog.bg/viewpost.php?id=214688  

 ***********************************************************************

И картинка  - есенен пейзаж от едно българско градче. Доколкото си спомням тази къща е в Бобошево, но може и да беше в Земен. Те и двата "града" са на един хал...

image

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. xunap - Добре че Франьо Туджман и отърва ...
22.07.2008 14:00
Добре че Франьо Туджман и отърва Хърватия от позира д й съдят бившия президент за етническото прочистване в Книн и операция "Буря". Иначе и Туджман щеше сега да е в Хага. За Изетбегович не знам, те босненците през цялото време се правиха на жертви.
От дистанцията на времето всички тези войни бяха безмислени, тъй като не се промениха никакви граници и нищо особено не се промени. Само народите изживяха ужасни страдания. За нищо.
Багера
цитирай
2. tarbo - "тъй като не се промениха никакви граници и нищо особено не се промени."
22.07.2008 14:11
Всичко се промени. Границите в бивша Югославия бяха административни. За обикновения човек не значеха много повече от границите между областите в България.

Днес за един сърбин Любляна не само, че е в друга страна, ами е даже в ЕС, Дубровник е курорт не само в чужда, но и във враждебна държава, а Прищина е място, където могат да те убият на улицата, защото говориш на сръбски.
цитирай
3. sladurani - Войните наистина бяха безсмислени.
22.07.2008 17:45
Защото бяха плод на влиянието на Запада. А Западът никога няма да разбере Балканите.
цитирай
4. анонимен - Нели
23.07.2008 14:53
"А Западът никога няма да разбере Балканите."
Проблемът е, че и самите Балкани не се разбират и затова все се намират други държави, които да ги оправят.
цитирай
5. tarbo - Не е толкова просто
23.07.2008 15:39
И „Запада” и „Балканците” бяха като малки деца, които си играят с огъня. Мирът, толерантността и интеграцията между традиционно враждебни народи не са нещо, което се е получило от само себе си без усилия и взаимни компромиси. И с няколко неразумни и необмислени хода на всички тези десетилетни усилия беше положен кръст и районът се върна в ужаса на разрушителен национализъм образец 1914 г. Словенските и хърватските национални партии нагло поискаха „самоопределение”, но само при техните условия, Германия, без въобще да мисли ги подкрепи, а останалите европейски държави също, носени на крилете на еуфорията от победата в Студената война, мислейки си че разчистват останките от „комунизма” /в Сърбия на власт още бяха бившите комунисти/.Сърбите решиха, че могат лесно да захлупят със сила врящата тенджера, но не стана. Религиозните мюсюлмански екстремисти около Изетбегович също видяха своя шанс и в суматохата даже Македония получи независимост без въобще да я искала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1059682
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031