Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 01:53 - Средновековна църква Свети Теодор в село Добрина
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 3264 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Село Добрина се намира на около 4 килиметра /а по права линия доста по-малко/ от Провадия. През XVI-XVII век там е имало доста голяма дубровнишка колония. Предполага се, че църквата Свети Теодор е построена именно от дубровнишките търговци някъде по това време.
Този път не мога да дам точни координати, но те не са ви и нужни. Жителите на селото са достатъчно любезни и с удоволствие ще ви упътят.
Църквата е вкопана в земята, както е било нормално за онова време, но като влезете в нея установявате, че всъщност е огромна. Не огромна в смисъла на Сан Пиетро или Света София, но определено е много по-голяма от всички други, строени по-нашите земи по онова време
image

image
 
Много е странна. Прилича на тунел. Такъв строеж от дялани камъни с правилна форма /бих казал направо квадри/  не  бях виждал. Останалите църкви  от периода от строителна гледна точка са доста по-примитивни.

Вижда се олтар , по точно основата му
image

и широка, характерна за католическите църкви апсида
.
image


Два входа - един от юг

image
и един от запад.
image
От юг има и прозорци, два прозореца има и в западната стена,

В момента  е абсолютно гола и празна, но предполагам, че някога вероятно е имала украса /но не и стенописи очевидно/. Може би е имала някакви разделения, защото подът от западната страна е по-висок, като подиум и не изключвам това да е е представлявало някакво преддверие

Вътре има някакви архитектурни фрагменти, но не виждам откъде биха могли да са

image

Изобщо - много загадъчно място. На сайтa на modvsvivendi.org потребителят М о н а х дори твърди, че според  археоложката С. Горянова, която я е проучвала:
"Липсват категорични данни за определяне първичната функция на сградата-гражданска или църковна,както и за принадлежността и към конкретна християнска деноминация.Липсват достатъчно данни за прецизиране на времето на построяване на сградата!"

Иначе поне са я постегнали, оградили са я, сложили са керемиди на покрива /и разбира с това е загубила романтичния си вид , който има например на тази снимка.

Честно казано не ми допадна. Все пак моята страст са стенописите, а там няма такива. Но все пак трябва да я сложа поне за пълнота на списъка.

ГАЛЕРИЯ 
 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060467
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031