Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 11:27 - Средновековна църква Свети Димитър край Бобошево - първа част
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 4104 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 01.05.2011 11:55


image

  Свети Димитър е последната от бобошевските църкви, за която още не бях писал. А всъщност именно тя е най-интересната от тях. Най-запазената, на най-хубаво място разположената и най-шарената. /Обаче ангелът над апсидата вече го няма - свален е при реставрацията/.

image


Намира се на няколко километра южно от Бобошево /в града има табели, сочещи пътя към нея/ високо в планината Руен. Реално има да покарате 15-тина минути на 1-ва и втора скорост. Сигурно може да се стигне и пеша, но аз не съм пробвал.

Пътят е стръмен, с много завои, но от него се откриват страхотни гледки към разпрострялото се на двата бряга на Струма Бобошево с  Рила за фон. Белите точки са кози. Направо пасторална идилия!
image


Накрая стигате до една красива полянка, където пред вас се изправя църквата на някогашния манастир св. Димитър. Само църквата, защото останалите постройки на известния някога манастир са заличени от времето.


image

image

Иначе мястото е много красиво, потънало в зеленина и с мощен извор на студена планинска вода, на койте има изградена чешма. Както вече казах - идилия.


image

image


 От архитектурна гледна точка сградата е достатъчно скромна. Според Уикипедия тя е:
"еднокорабна сграда с вътрешни размери 4,15 м на 2.66 м и височина 5,50 м. Снабдена е с полукръгла отвън и отвътре
апсида, широка 1,38 м и дълбока 0,70 м. В източната стена, в ляво от апсидата, има полукръгла ниша (0,45 х 0,52 х 0.37 м.) а в северната стена — четвъртита (0,20 х 0,20 х 0,25 м.). На запад се намира входът, висок 1,85 м и широк 1,25 м. Сводът е полуцилиндричен. През 1864 г. е прибавен притвор с вход на север и с пет аркирани прозорци. Подът на наоса е застлан с каменни плочи."

Аз бих добавил, че майсторите въобще не са били особено добри. Мазилката вътре е крива, което ужасно пречи на някои сцени от стенописите. Но явно през 15 век това са били възможностите на онези, които са я издигнали.

Все пак нека влезем вътре. Обикновено вратата е отключена, така, че попадаме в притвора, който е измазан в бяло, напълно безинтересен и изглежда като чуждо съоръжение, все едно, че е построен не през XIX, а направо през ХХ или даже XXI век. Няма значение - той си изпълнява защитната си функция, там са бушоните на електрическата инсталация, свещниците, а пък и ние не му обръщаме особено внимание и се насочваме към фреските на източната му стена, които някога са били на западната външна стена на църквата.

image

Старите средновековни църкви почти винаги са били изписвани и по фасадите и почти навсякъде, там където по-късно не е изграден притвор, стенописите са заличени от вековете. Пък и изграждането на притвора не е гаранция за оцеляване на такива фрески, защото често при строителството му е била събаряна цялата западна стена на църквата.

За щастие тук стенописите са почти изцяло запазени и дори реставрирани. Дори може да сравните състоянието им преди и след реставрацията.

В нишата на вратата е самият свети Димитър - патронът на храма, изобразен като войн конник. Един от най-впечатляващите стенописи. Занимаващите се с историческа реконструкция ще обърнат внимание на дългите стремена в западен стил, и на боздугана - шестопер. Останалите могат просто да придобият представа що е то "юнак на бял кон" в представите на предците ни от XV век.



image

image

Вдясно от него е сцена от Апокалипсиса - може би въобще най - интересната в цялата църква. Поне за мен.


image

image

Ангелите навиват небето на руло. Тръбят с тръбата на Страшния съд. Зверовете връщат изядените от тях обратно на бял свят. Ужас и динамика!
image image

Морски животни. Личи си, че самите зографи не са виждали октопод със собствените си очи, а вероятно са го гледали от други стенописи.

image
 
Отдолу е старозаветната троица, а под нея има зле запазени сцени, които няма смисъл да давам като отделна снимка.
image
 
Отляво имаме група от трима светци,

image

а над нея - Въведение Богородично.

image

Отгоре е тази сцена, символизираща саможертвата на Христос.

image

Следва фриз със свети отци, вероятно имащи отношение към страшния съд,

image

а най-отгоре е самият Исус Христос с царствено облечени архангели.

image


image

       В притвора няма какво друго да се гледа освен пеперудите по рамките на прозореца,

image

затова, ще влезем в самата църква, но за нея - следващия път


 
продължи към втората част



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060519
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031