Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 03:34 - Боянската църква част ІІI
Автор: tarbo Категория: История   
Прочетен: 5971 Коментари: 1 Гласове:
2



Както вече знаете, до ктиторските композиции са аркосолиите. В южния е една от по-късните сцени - въведение Богородично, от XIV век.

image
http://uniquebulgaria.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

   А в северния е едно от най-стойностните изображения в църквата - Исус и книжниците.
image
http://www.bgvakancia.com/zabelejitelnosti-v-bulgaria/index.php?act=article&aid=338


   Изобразен е дванадесет годишния Исус, когото родителите му изгубили в Йерусалим и го намерили в Храма, където "книжниците", т. е. учените - познавачи на еврейските канони се чудели на дълбоките му знания.

image

Това са книжниците. Изключително декоративна група.

image

   От двете страни на входната врата са света Варвара и света Неделя в пози "Оранта", т.е. молеща се.

image

Света Варвара и света Неделя

imageimage





Двама светци. Левият е свети Евтимий, а на десният не се чете името.


image

   Горният регистър е посветен на житието на свети Никола Мирликийски. Това е първият подробен такъв цикъл в българското изкуство. За съжаление ще ви покажа само част от сцените. Нямах възможността да фотографирам останалите.

   Това е раждането на свети Никола. Очевидно иконографията е силно повлияна от традиционния начин за изобразяване на рождество Христово, ако не беше надписа, би било трудно да се направи разлика.

image

   Преди да потърся сведения за тази сцена си мислех, че тя изобразява просто някакъв търговец на платове. Всъщност нещата се оказаха много по-интересни. Това е така нареченото "чудо с килима", едно от посмъртните чудеса на свети Никола. Накратко историята е следната - обеднял старец също носещ името Николай, който всяка година празнувал в чест на своя светец покровител Никулден, нямало с какво да плати за празничната трапеза и отнесъл на пазара единствената си ценност - пъстър килим. По пътя му се явил светията, без да се разкрие и при това невидим за околните като купил килима за 6 жълтици. После избързал и го върнал на съпругата на стареца.
   Интересното според доц. Бисерка Пенкова е, че сцената е нехарактерна за Балканите, но е почти задължителна за руските земи, което може и да е пример за руско влияние.

image

   И още нещо. Погледнете самия килим, подробно изписан и заемащ централното място в композицията.
image

   Той не е просто фантазия на художника, напротив мотивите му са типични за луксозни византийски платове, като например тези одежди на папа Бонифаций VIII

image
http://www.alessandrojazeolla.info/__Illustrazioni/img_galleria/ANAG/ANAG.htm

   Има вероятност това да е изображение на същия този килим, за когото се разказва в чудото и който според разказа на един руски поклонник около 1200 г. се е намирал в една от константинополските църкви.

   Следва една от най-впечатляващите сцени в църквата - укротяването на морската буря от св. Никола. Тази сцена безоснователно е давана като доказателство за съществуването на български флот през средновековието и дори за особената му техническа напредналост, защото видите ли, изобразеният кораб е с рул, а не с по-примитивното гребло.

image

   Стенописът е наистина много красив и впечатляващ, но той изобразява западен кораб. За сравнение може да погледнем фреската на Андреа да Фиренце от Кампо Санто в Пиза,

image
http://www.casasantapia.com/italiaans/pisa/camposantomonumentale.htm

и да я сравним с аналогичната фреска от Грачаница в Сърбия (сега в Косово.)
image
http://www.srpskoblago.org/Archives/Gracanica/exhibits/digital/e4-n1n2/index.html


   Свети Никола разрушава идол. Потръпвам като гледам такова нещо. Вандалското разрушаване на античните статуи от "светите мъже" е също толкова отвратително, колкото и ако някои разрушава стенописи в църквите.
image

    Но все пак да отбележа колко по-красива от композиционна  и от колористична гледна точка /особено фигурата с червената дреха в средата/  и колко по-реалистична, с една несъмнено видяна антична статуя е боянската фреска, сравнена например пак с Грачаница.

image
http://www.srpskoblago.org/Archives/Gracanica/exhibits/digital/n1-e1e4/index.html


Отрокът в тъмницата. За съжаление повредена.
image

На западната стена свети Никола спасява тримата несправедливо обвинени стратези.

image

а до нея връща отвлечено от арабите дете на родителите му.

image

    Има още доста фрески, някои от тях дори много добри, но......, това е Бояна, там не се снима без разрешение, а аз такова едва ли ще видя някога пак. Най-добре идете и ги вижте с очите си, аз в следващата част ще ви покажа някои стенописи от параклиса на втория етаж, които едва ли ще може да видите, защото там не пускат.


Обратно към II част.            


ГАЛЕРИЯ


Тагове:   Бояна,   стенописи,


Гласувай:
2



1. tarbo - Може би това, че пиша за църквни ф...
06.02.2012 01:07
Може би това, че пиша за църквни фрески, Ви заблуждава, че съм православен фанатик или дори просто религиозен. Съжалявам за неволната зблуда. Боли ме за унищожените произведения на изкуството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1064803
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930