Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2009 03:29 - Средновековната църква на Струпецкия манастир Свети Илия
Автор: tarbo Категория: Туризъм   
Прочетен: 6377 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2009 03:32


Текстът е писан на Великден 09.04.2007 и вероятно впоследствие ще бъде променян и допълван.

Тържишки /Струпецки манастир/ ПРОРОК ИЛИЯ

Сигурно десет пъти мимоходом бях чел за този манастир и съм забелязвал само, че е строен през 19 век - т.е. не особено интересен за мен. И на единайстия път се плеснах по челото :1087: и обърнах внимание, че всъщност в двора му има средновековна църква със стенописи!

Така, че днес отидох там и я видях и заснех.

Намира се на около 20 км. от Мездра и съвсем близо до Роман, а по-точно до село Струпец. На едно хълмче южно от Искър, но не на самия бряг. Беше празник, Великден, слънчево време. В двора на едно високо дърво вързана люлка, деца и момичета се люлеят, семейства гуляят, шум, врява, бира в коритото на старинната чешма /1862/. Изобщо вглъбена и аскетична манастирска атмосфера, далеч от земната суета image

Има внушително триетажно жилищно крило, строено през 19 век и сериозно реставрирано /чети достроявано/ след пожар в края на 20 век. Обширен зелен двор с дървета и пейки и две църкви една до друга - старата и някаква нова, построена през последните години. Впрочем тя не е чак толкова лоша, колкото се опасявах. За сметка на това над вратата на манастира са вдигнали невероятно грозно бетонно съоръжение image

Ценното е старинната църква в центъра на двора, която възстановителят на манастира Димитраки Хаджитошев през 1824 бил НАМЕРИЛ? изоставена!

image

image

Много малка е, еднокрабна, едноабсидна, с полуцилиндричен покрит с каменни плочи свод. Съжалявам, че не можах да направя добри снимки - някаква кака напираше да заключва вратата с огромен железен ключ и се наложи да бързам. Съдейки по стила на стенописите и по архитектурата на самата църква - 17 век, може би първата половина. Лично на мен ми напомняха на онези от Карлуково и от църквите в Бобошево от същия период. Иначе на някои им напомняли на далеч по-ранни образци - още от 14 век. Според мен си въобразяват.
От едната страна има три контрафорса, които въпреки старинния си вид са едва от 1927 г. Тогава се е наложило да укрепят църквата.

image



Следват снимки на повечето от стенописите.

Първо олтарната стена на църквата

image

за съжаление изображението на Богородица Оранта не е много добре запазено, пък и аз не съм го снимал много добре.
image

Отляво на апсидата е жертвоприношение Аврамово - сцената, в която Аврам се готви да заколи сина си като жертва на своя бог. За щастие богът му се отказва от жертвата на дете и се задоволява с агнето, изобразено в средата.

image

Отдясно е старозаветната Троица.

image


на западната стена както се полага по канона Успение Богородично

image

а под него, отляво на вратата - Архангел Михаил

image


От другата страна на вратата би трябвало да са Константин и Елена, но незнайно защо нямам такава снимка. Или ги няма или не съм успял да ги снимам.

Така, че продължавам с фигурите на светците войни на южната стена.
image

Впрочем има и един не-воин. Най-вдясно виждаме пустинник.

image

Таванът е разкошен. Обърнете внимание на тази страхотна сцена с преображението, в която таворската светлина, която обгръща Исус напомня начина, по-който е нарисувана и в Добърско. И разбира се, НЕ Е ИЗОБРАЖЕНИЕ НА РАКЕТА!

image

До него е бог - Отец.

image

По стените е разгърнат цикъл от сцени от живота на Христос

кръщението му във водите на река Йордан

image

влизането в Йерусалим на бяла магарица с приветствията ня тълпите

image


възкресяването на Лазар

image


тайната вечеря

image

съдът на Пилат, в който самият Пилат за съжаление не се е запазил

image

поруганието - тук обърнете внимание на музикантите

image

и последвалата екзекуция - качването на кръста

image

и самото разпятие

image

и накрая - тялото в гробницата

image

и самообесването на Юда

image

За съжаление нямах възможност да снимам на спокойствие, някои неща остнаха незаснети, но все пак обърнете внимание на два прелестни според мен фрагмента

овчар, свирещ на своя кавал

image


и домакиня, предяща на хурката си до люлката на своето бебе

image

А в тази
ГАЛЕРИЯ може да се запознаете по-подробно със сцените, със взаимното им разположение и с двора на манастира.




Гласувай:
0



1. tili - Прекрасен пост -
28.04.2009 12:42
снимките също, а тази с църквата с контрафорсите, децата и тротонетката си е направо за награда от ЮНЕСКО, може би! Много необичайна е и композицията на "Тайната вечеря" Поздрав!
цитирай
2. tili - Дори да не са от 14 век
28.04.2009 12:51
тези стенописи - определено някои от сцените се доближават като композиция и стилистика до иконописни образци от тази епоха.
цитирай
3. tarbo - Благодаря
28.04.2009 13:29
Когато ми остане време ще постна снимки от двора на манастира. Беше страхотно място в страхотно време. Пълно с деца, които играеха, люлееха се на люлката, с родители които седяха на слънце и си гледаха челядта. И разбира се с бира и скара, къде без това :)
цитирай
4. анонимен - страхотно място
16.06.2009 13:02
Наистина маанастира е разкошен,винаги с удоволствие ходим там,много преди да стане популярна туристическа дестинация.На храмовия празник -св.Илия е много приятно там.Единствено манастира -"Седемте престола" между Елисейна и Своге му е конкуренция....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060384
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031