Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2008 13:28 - Църквата Свети Атанасий в Раждавица
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 9632 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 30.12.2008 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Църквата Свети Атанасий в Раждавица.

 

Случката е от преди около две години.

 

Бях, чел някакво споменаване мимоходом, че  в Ръждавица /ползва се и Раждавица и Ръждавица и не се знае кое изписване е правилно/ има средновековна църква.  И понеже такова споменаване на мен действа като валериан на котка, тя веднага влезе в таргет списъка. Така че, натоварихме се на колата и се отправихме към това известно кюстендилско село.

 

 Нямах идея къде е църквата, каква е, запазена ли е и т.н., но се надявах да получа сведения от местното население както и обичайно става.

 

Част от това местно население, представлявано от няколко дрипави дегенерати седеше на сянка пред кръчмата и жулеше ракия. За тяхна изненада спрях пред тях и почнах да ги разпитвам има ли църква, как се стига до нея и т.н., а те ме гледаха с типично шопско недоверие и ми се чудеха на `алтавия акъл, че съм тръгн`ал по жегата да дирим некакви каманаци. Мисълта, че мога да го правя без материална изгода за себе си беше недопустима. Веднага почнаха да питат колко изкарвам от тази си дейност. Уверенията, ми че не само не изкарвам, ами даже и доста харча за това не ги разубедиха, само ги накара да минат на същественото – да ми искат пари за да ми обяснят. 20 лв. Кипнах, казах им, че няма да стане, тихо ги напсувах и отпраших стотина метра по-нататък, където едно семейство обработваше някаква нивичка, сбутана между улицата и ЖП линията. Хората бяха учтиви, обясниха сравнително подробно как да се върна и да тръгна по черен път покрай реката.

 

По черния път покрай реката се стига до това.

 image

 
image



Отблизо е това.

 image

image


А отвътре това.

 imageimage

 

Изобщо гледката е обичайна. Мястото е изоставено, осквернено и разкопано.  Но може би точно това му придава романтика и красота. Бяла спретната бетонна църква, каквито строят в момента серийно не би била на мястото си, тук, край Струма под пееенто на птиците и бръмченето на пчелите. Не си падам по такъв тип пластмасова красота, на мен ми дай средновековни руини.

 

 

Като казах средновековни, да видим все пак колко средновековни са. Ами не знам. Когато се прибрах в София, показвах снимки, и един човек, когото дълбоко уважавам и чиито статии за църкви, планини и манастири са се разпълзяли по целия нет ми каза, че руината е възрожденска. Но наскоро Бартол от forum.boinaslava.net  пусна цитати от Йордан Иванов, според която църквата още през възраждането е била с рухнал покрив и че през 1882 са я измазали върху старите стенописи. Малко вероятно само за две три десетилетия да са я построили, изписали, срутили покрива и пак измазали. Впрочем покривът, който тогава са оправили се е срутил отново май през 60-те години. И за съжаление стенописите не могат да ни помогнат, защото ги няма. Има само запазени декоративни фрагменти под рамката на вратата.

image

image
От висотата на огрооомния ми опит /хахаха/ смятам, че биха могли да са от 17 век


А иначе мястото е красиво. На няколкостотин метра по-нататък е каньонът Шегава.

image

 

 

 

А църквата, която всъщност търсих и която безспорно е средновековна се оказа на другия бряг и я намерих чак следващата година.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - заинтригува ме
19.12.2008 15:38
каменното изображение на аристократичната двойка - това част от каньона ли е?
цитирай
2. tarbo - Да, част от каньона е.
19.12.2008 15:46
Всъщност Шегава е доста известно място. Интересните и красиви скални образувания са много. Посети го, няма да сбъркаш.
цитирай
3. pravopisec06 - Хубав пост!
19.12.2008 16:52
Все пак - църквата"Свети Атанасий" и камЪнаци:D
цитирай
4. tarbo - Рядко пиша кавички около имената на църквите.
19.12.2008 18:01
А камАнаци е местен диалект.
цитирай
5. krassko - Изненада ме
19.12.2008 20:08
Ти си третият който е бил в този район. Разбира се там ходят доста хора, но тях не ги броя. Вторият е един фотограф който е продължил още 2 - 3 км по нататък от теб. Там в скалите има един вид пеперуди които никъде другаде не се срещат. И една много млада планинарка, която е стигнала най далеч още 8 - 9 км по нататък. Там има приказни места. Има и водопад. Има и останки от крепостна кула. Обиколил съм целия район от двете страни на реката. Прекрасни места има по долината на Струма.
цитирай
6. tarbo - Изненадан съм от впечатлението ти
19.12.2008 20:31
Районът е доста известен, ходят много хора
цитирай
7. анонимен - Не останките от някогашно стрем...
19.12.2008 22:25
Не останките от някогашно стремление и потребност , а днешният забравен път към тях впечатляват !
цитирай
8. van4eto06 - Потресена съм от начинат ти на пи...
16.02.2009 18:46
Потресена съм от начинат ти на писане " дрипави дегенерати ".
Но най-вече от това което споменаваш в своята статия.
Мога да уверя хората които четат статията че населението в с.Раждавица нито са дрипави нито за да ви кажат информация за дадено място ще искат да им се заплати.
УВЕРЯВАМ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ФОРУМ ЧЕ ТОВА Е ЛЪЖА.
Това го казвам защото имам роднини от това село и бих казала че аз съм част от населението на това прекрастно село.
цитирай
9. анонимен - axa
17.02.2009 12:18
ei kopeljak mrasen znam koi si i sledva6tija pat kato te vidja v rajdavica maikata 6e ti eba
цитирай
10. анонимен - mn jasno 4e e laja
17.02.2009 12:19
toja kompleksar da si xodi v grada i da ne se merka pove4e v rajdavica
цитирай
11. van4eto06 - Друг е въпроса- вобще дали е от някой ...
17.02.2009 13:17
Друг е въпроса- вобще дали е от някой град или е от някое безизвестно село!
По просташкият начин по който пише е от някое село!
Раждавица е красиво ЦИВИЛИЗОВАНО село, който веднъж го посети ще се върне пак!
цитирай
12. tarbo - За van4eto06
17.02.2009 17:59
Ванче, уверявам те, че не тая никакви лоши чувства към Раждавица и го смятам за изключително красиво място. Посещавал съм го не един път и ще го посещавам пак. И съм уверен, че повечето му жители са свестни хора. Като хората, които се заеха с реставрацията на другата църква там и като многото хора, които ме упътваха докато я търсих. Готини и доброжелателни.

За съжаление обвиненията ти в лъжа са неоснователни. Хората, които седяха пред кръчмата бяха пияни още по обяд, наистина изглеждаха дрипаво и НАИСТИНА ми искаха пари само за да ми кажат накъде да вървя. Няма да си променя мнението за тях. Надявам, се че не се отъждествяваш и ти с тях. И с такива като анонимен № 9
цитирай
13. tarbo - Между другото
17.02.2009 18:04
Между другото никога никъде не са ми искали пари за да ме упътят. Само в Раждавица.
цитирай
14. van4eto06 - ok аз лично невярвам в това което ...
18.02.2009 12:09
ok аз лично невярвам в това което казваш че са ти искали пари за да те упътат.
Да може да не са облечени идеално но това е все пак село.
Но досега не е имало случай когато някои посетител е изкал да види някоя от забележителностите на Раждавица и да му искат пари за да го упътят.
Затова ми се струва нереално.
Всички жители на Раждавица са добронамерени кам туристите.
цитирай
15. анонимен - Вбесих се от господина, който ра...
22.12.2010 15:23
Вбесих се от господина , който разказва абсолютни небивалици за с . Раждавица. Първо нека да провери как се пише името на селото и тогава да коментира. Това всъщност ме навежда на мисълта , че е просто един неграмотен човек , който иска да се изяви някъде и пред някой??? За тези , който не са ходили в това село ще им се стори истина всичко , което е наговорил за селото и за хората , но истината е съвсем друга. Хората са много добри и отзивчиви и не са никакви пияници , а много трудолюбиви. А относно това , че е снимал друга църква си е лично негов проблем. Ако по - рано беше попрочел нещичко за това село би разбрал кое къде се намира. Би научил и много други подробности от историята на това село.
Който иска да посети това село няма да съжалява - има какво да се види - стига да знаеш какво търсиш , за да го намериш.
цитирай
16. tarbo - Анонимния вбесен, Отлично зная ...
22.12.2010 17:05
Анонимния вбесен,

Отлично зная перипетиите с "ъ" и "а" в името. Вече зная и за двете църкви, както щеше да разбереш, ако беше попрочел малко от блога. Тогава не знаех, защото в литературата доскоро само св. Богородица беше споменавана като средновековна, а признанието, че вероятно и св. Атанасий е такава дойде впоследствие, за което смея да твърдя, че и аз имам заслуга. Колкото до това, че хората били трудолюбиви, добри и отзивчиви - естествено че има такива, дори съм го написал по-горе. Което не отменя ФАКТИТЕ - дегенерирали пияндета в селската кръчма ми искаха пари, за да ми кажат къде точно се намира църквата. А това, че в Раждавица нямало пияници го разправяй, на някой по-лековерен.

Ай сиктер от "обидени местни патриоти"! Още малко и някой ще повярва, че в кръчмата до гарата продават само лимонада, щото ракията и мастиката са непознати за "културните учтиви" местни.

Колкото до селото - горещо препоръчвам и двете църкви, и крепостта, и Шегава, които човек може спокойно да посети без въобще да общува с хора като "вбесения анонимен".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1065017
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930