Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2009 09:17 - "Свети Георги" във Велико Търново
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 2430 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Свети Георги не е от най-известните църкви на Търново. Няма славата на Св. 40 мъченици или на Свети Димитър, които са превърнати в задължителни за посещение от туристическите стада атракции. Не е дори като Св. Петър и Павел. Там туристически групи няма, но въпреки това си струва да я видите заради прекрасните и стенописи.
Самата църква е строена през 1616 върху основите на по-стара средновековна църква от ктитора кир Параскев и съпругата му Ирина. Еднокорабна, едноапсидна, с притвор от запад и полуцилиндричен свод. Запазеният гръцки надпис на западната стена на наоса над входа на притвора на църквата гласи:
"Този божествен и пречист храм на светия преславен великомъченик Георги Победоносец беше издигнат и украсен чрез общото дело и усърдни работи и различните жертви на знатния господин Параскев и Ирина, по време на архиепископ Гавриил през годината 7124 /1616/. Беше започнат на 15 март и завършен на 20 май.

Църквата се намира в подножието на Трапезица, на същата улица, на която е и Свети Димитър. По принцип е заключена, но ако помолите уредничката от Свети Петър и Павел тя ще ви заведе там и ще отключи. Реставрирана е, не е действаща. Стенописите са много хубави.
image

олтарът с апсидата

image

Успение Богородично с ктиторския надпис

image

старозаветната Троица

image

носенето на кръста

image

качване на кръста

image

Константин и Елена

image

изображение на Христос на тавана

Сегашният вход на църквата е от юг. Вътре има притвор от запад, където има по-късна живопис /вероятно от около 1685 г./ в друг стил, доста по-примитивен.

image

image

следният текст е взет от сайта на Велико Търново

Църква "Св. Георги"

 

 Тази църква се намира под южния склон на хълма Трапезица, на десния бряг на р. Янтра. Тя е малка, еднокоробна, едноапсидна, с тесен притвор и полуцилиндричен свод.
image Над входа към притвора е запазен ктиторски надпис със следното съдържание: " Този божествен и пречист храм на светия преславен Великомъченик Георги Победоносец беше издигнат и украсен чрез общото дело и усърдната работа и различните жертви на знатния господин Параскев и Ирина, по време на архиепископа Гавриил през годината 7124 (1616). Беше започнат на 15 март и беше завършен на 20 май." Около 1685 г. църквата претърпява частично преустройство, при което се подновява иконостасът и иконите и се преизписва притворът.
image През ХІХ в. църквата е под покровителството на търновския табашки еснаф. Тук е заседавала лонджата на еснафа, до построяването на специална сграда.
  Стенописната украса на църквата е частично запазена. На източната стена освен традиционната композиция Божествена литургия и "Поклонение на жертвата", предизвикват интерес сцените "Гостоприемството на Авраам", "Съшествие на св.Дух".
image   Срещуположната западна стена също е изцяло покрита с живопис. В първия регистър са представени в цял ръст светци. Над тях е разположена традиционната сцена "Успение Богородично", "Апостолите пред гроба на Богородица", както и две сцени от цикъла Страсти Христови. Най-горе, в извивката на свода, е представена композицията "Тайвната вечеря". По северната стена са запазени образите, предимно на светци-войни в цял ръст, както и медальонни фризове с допоясни изображения на светци.
image По свода и южната стена стенописи не са запазени. В притвора на църквата се открояват сцените от цикъла Сътворение и голямата композиция Страшният съд върху източната му стена, както и сцени от цикъла с Христовите чудеса. Според последните изследвания тази живопис на църквата е работена от майстори, свързани с ателието на Пимен Зографски. Има следи от по-стара живопис, вероятно от средата на ХVІ в., но липсват цели изображения.
  Архитектурната реставрация и консервацията на църквата е осъществена по проект на арх. Б.Кузупов. Художествената реставрация е извършена от колектив, под ръководството на Д.Пешев и С.Русев.


  текст: Регионален исторически музей - Велико Търново


и за онези, които искат да разгледат повече и по-големи снимки е и тази
ГАЛЕРИЯ



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - HgWdoKveh
25.05.2011 15:38
x5Pbao <a href="http://etugjylmtscv.com/">etugjylmtscv</a>
цитирай
2. анонимен - RPfVYlQGfUikBSMDpdz
26.05.2011 18:24
Z6GyDN , [url=http://qwacbhbsrnqo.com/]qwacbhbsrnqo[/url], [link=http://eljmtxneqpem.com/]eljmtxneqpem[/link], http://foqgnjnrvqzw.com/
цитирай
3. анонимен - LtrbzwMz
28.05.2011 17:06
Tm6sO8 <a href="http://jxbjfsberjid.com/">jxbjfsberjid</a>
цитирай
4. анонимен - lQOvCmLiaV
31.05.2011 19:47
QREglv , [url=http://ntotwhivtqnu.com/]ntotwhivtqnu[/url], [link=http://vzkrcefkivxj.com/]vzkrcefkivxj[/link], http://fdaqqxtlfdik.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1064987
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930