Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 02:02 - Свети Димитър Паталеница
Автор: tarbo Категория: Други   
Прочетен: 3518 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Църквата свети Димитър се намира в село Паталеница край Пазарджик.
image

На теория църквата е достатъчно известна, при това е реставрирана и в добро състояние, но въпреки това е сравнително рядко посещавана. Поствам като информация два текста - първият е от книгата на Бистра Николова "Православните църкви в българското средновековие"   via Terra byzantica :   Църквата „Св. Димитър", която повечето автори свързват със средновековния Баткун, сега е част от споменатото село ... Тя е кръстокуполна, с четири Г-образни подкуполни подпори. Петстенна апсида. Върху стълбовете лежи осемстенният барабан на купола. Междурамията са засводени полуцилиндрично и по-ниско от на­пречното рамо на кръста. На южната фасада — три високи и широки двустъпални ниши, съответстващи на вътрешното разпределение на пространството. На северната ниша в средата има 2 двустъпални ниши една над друга. В ни­шите — прозорци. През XIX в. пристроен притвор. Градежът е от камъни, ба­рабанът и сводовете на нишите — с тухли. Размери 9,20 x 7,60 м. Предполага се, че била преправяна три пъти. Първоначално имала мраморен под. При вто­рата преправка на северната стена бил направен отвор, ограден с два пиластъра отстрани. Подът бил от трамбована глина. През третия период придо­бива сегашния си вид.От реставрация са разкрити стенописите. В свода на олтара е разположено Възнесение Христово с апостолите, в долния регистър — църковните отци, в свода отляво на апсидата — Възкресение Лазарово, до него — Преображение Христово. В междуолтарните членения — дякони, мо­наси и епископи. От юг на олтара — „Тримата момци и огнената пещ (т. нар. „Пещ халдейска). На левия стълб пред олтара — Богородица Застъпница, на южния в западната част — св. Димитър. Върху стълбовете виждаме още св. Георги на бял кон, св. Ахилий Лариский, св. Никола. По отношение на датировката на сградата и стенописите има голямо разминаване. Според едно мнение храмът се датира от края на XIII — началото на XIV в., което е несъв­местимо с датировката на стенописите. Що се отнася до стенописите, то за едни те са ту от XI—XII, ту само от XII в. (Божков), но изглежда е по-правил­но становището, което ги поставя в началото на XIII в. (Мавродинова).Над­писите от църквата са гръцки, което безспорно отнася построяването й към времето, когато Баткун е част от епархия на византийската митрополия Филипопол. От тази църква, както се твърди в някои от публикациите, произли­за и един надгробен камък с надпис на гръцки: ,,....[от]Григорий Куркуа про[с-патарий] и дук на Ф[илипополис], инд.14,1091 [год.] За съжаление обаче в по­зоваванията основания за това твърдение липсват “ ....

Поствам също и информацията, която любезно ми беше предоставена от госпожа Стойна Кацарчева от Паталеница: Родопското село Паталеница се намира на 18 км югозападно от гр.Пазарджик в северните склонове на родопския рид Каркария. Изграждането и историята на църквата „Св.Димитър”са тясно свързани с историята на Баткун и Паталеница /в миналото са били две различни села ,а сега са обединени под името : Паталеница/, Едно от предположенията е че храма е построен да обслужва Баткунската крепост и селищата около нея. До 1956г храмът е бил действащ а след това затворен за археологични проучвания.Пръв я изследва Кръстъо Митяев. И в наши дни е запазен спомена от разкриването й: легендата гласи ,че когато турците настъпвали по тези места , с всеобщи усилия местните хора я потрупали с пръст, така била запазена и в последствие забравена поради дългогодишното ни робство.След случайното й разкриване,населението я разравя и възстановява.Първоначално е била наречена „Св.Кутрулещица”/куртолисала се,спасила се/,или заради намерена мраморна плоча с надпис:”Направи се от Григорий Куркуа протосватарий и дукс на Пловдив,1090г” По късно църквата привлича внимание и след проучването й се установява че е строена ХІ-ХІІ век.Божията обител бива боядисвана и рисувана неколкократно.Атанас Божков пръв разкрива красивите стенописи под няколко пласта мазилка.Могат да се видят части от около 70 библейски сцени и фигури ,които удивяват със своята оригиналност,цветове и форма: сестрата на Лазар от „Възкресението на Лазар”,”Възнесение Христово”,”Преображение Христово”,”Свети Георги”и неизвестни светци и фрагменти. Църквата е малка , кръстокуполна,без камбанария и с достроено по късно на западната страна удължение,изградена от камък, тухла и бигор. 

Прави впечатление фолклорният топос за църквата, която била заровена за да не попадне в ръцете на турците. Всъщност това е доста разпространен мотив. Малко гуглене веднага показва, че освен за Паталеница, подобни истории са били разказвани за Бельовата църква в Самоков, за църквата в с. Мала църква /бивше Сръбско село/, за свети Никола в с. Буковец, за църквата в с. Васильовци. Така, че не трябва да приемаме легендата непременно за чиста монета, въпреки, че би могло в нея да има и частица истина. Във всеки случай определено не е била плътно закрита в купол от пръст като някоя тракийска гробница, иначе стенописите и биха могли да бъдат значително по-съхранени.

И сега разбира се малко снимки:
image

Ясно се виждат средновековната част вляво и възрожденският притвор вдясно. Вижда се, че покривът и куполът също са от Възраждането.

Влизаме вътре.

image

image

Първото впечатление, е че огромна. Второто, за съжаление е, че малко е останало от стенописите.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



 


ГАЛЕРИЯ



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060434
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031