Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2008 02:47 - Димитровград - впечатления
Автор: tarbo Категория: Туризъм   
Прочетен: 5569 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 00:45


В началото на миналата седмицата имах служебно пътуване до Димитровград. Покрай работата си за последните години обиколих България надлъж и нашир /за съжаление само България/, но точно Димитровград остана последния сравнително голям град, в който никога не бях бил. Така, че любопитство имаше, но особени очаквания нямах.

Пътуването беше доста неприятно. Пороен дъжд ме валя до след Пловдив,  толкова силен, че чистачките не се справяха. Едва около Първомай времето се пооправи. Почнах да минавам през едни китни места, плътно заселени с щъркели. Много щъркели, направили гнездата си навсякъде. На стълбове, на църковни камбанарии и даже на някакъв партизански паметник.
Красива и умиротворяваща гледка, както вече писах в предишния постинг.

 

 

 

Като се има предвид недобрите ми очаквания за Димитровград, предпочетох да спя в Хасково, въпреки, че всъщност работата ми беше именно в града на бригадирите и на „Пайнер”. Там отидох едва на сутринта. И бях приятно изненадан. Донякъде защото уцелих прекрасно  слънчево време, но не само от времето. Градът се оказа доста приятен.

  Не зная защо, но според представите ми трябваше да има само сиви олющени блокове, замърсяване и западнала промишленост. Както ще видите на снимките – олющени блокове има, западнала промишленост вероятно също, но не я видях /не ме интересуваха нито Неохим, нито Вулкан/. Но центърът ми направо изключително приятно впечатление.

 

 

 

 

Димитровград е строен в като единен ансамбъл и като витрина на „социализма”. Така, че има огоромни открити пространства с много зеленина. Пешеходната му зона е обградена от типови сгради с аркади, които като атмосфера напомнят софийската „Валентина” и някои от старите сгради в „Лагера” или „Илинден”, но в Димитровград изглеждат по на място. Всъщност на моменти аркадите успяват да те заблудят, че това не е блок от 50-те години, а нещо като италианско ренесансово палацо :). Вижте примерно тези снимки.

 

image

 image

 image


Всъщност такива са типовите сгради в града. Малко сталински класицизъм, но когато е в единен ансамбъл не изглеждат нелепо. Пък и на мен улиците, обрамчени от аркади ми харесват. Напомнят ми за колонадите на античните градове и за аркадите на манастирите.

   

Имаше много зеленина навсякъде. В сянката на дърветата има уютни заведения.

image


Изобщо пешеходната алея е много очарователна. Колко и липсва на София нещо такова!


image

 

 Ето я и щаб квартирата на злото - централата на чалга империята. Таргет №1 за някой благороден терористичен акт.

image

Шегувам се, естествено. Независимо дали обичам или не този стил, не мога да отрека, че "Пайнер" е най-професионалната и успешна продуцентска компания в България.  Пък и не виждам с какво компанията от родния ми град Ара аудио видео би била по-добра. Щом има празна ниша - ще има кой да я заеме.

Центърът е традиционен площад, обграден от претенциозни сгради, които също имат своите чарове.
image

 Например това кръгло нещо с фриз - образец на късния соц арт
image

или тази декоративна композиция - явно по-ранен соц арт

image

 

to be continued

 

продължение


Тагове:   места,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alexooo - Здравей от един роден и живеещ в Димитровград
19.06.2008 15:23
На мен Димитровград си ми харесва. А сега юе ти кажа защо на Митьо му викат Пайнера. Когато бяхме малки и той имаше едно звукозаписно студио, където всички ние си правихме записи на всички хеви метъл групи само за по 1 лев. Говоря за началото и средата на осемедесетте. Това негово "студио" беше с размери 2 на 2 метра, но цялата му техника в него беше Pioneer. И оттам инженерът Митьо се превърна в Митьо Пайнера. Така че в основата на чалгата в България е и може би доста мои левчета платени за записи на Пърпъл или Рейноу
цитирай
2. tarbo - Касъмови, шефовете на Ара аудио ...
19.06.2008 17:19
Касъмови, шефовете на Ара аудио видео започнаха със сергия за касети. От тях си купувах Металика и Морбид Ейнджъл, а вероятно и други. Но накрая станаха чалга продуценти.
цитирай
3. petkov2012 - Димитровград
24.04.2015 00:10
Пиша след голям интервал от време. Един роден и израстнал в Димитровград любител на хардрока. Въпреки че сега съм далече в голям и красив модерен град спомените за града са невероятни.
Времената в тъмното комунистическо минало бяха тежки-милиционерите ни гонеха за дългите хипарски коси, на момичетата с къси поли им удрахя печати по бедрата… Но града бе предимно младежки, а младите се чувствахме свободни… Из въпросните арки тип Сталиниски и централната алея – „гизмето“ масово се разхождаме гордо с модерните транзистори „Веф“-ове с навирени късовълнови антени с надути до дупка парчета от румънската „Европа Либера“ или Джилда Карол шоу… неворятните изпълнения на Цепелин, Пърпъл, Блак Сабат, Кридънс, Ролинг стоунс и много други. Тогава 70-те години пайнерчето също беше върл почитател на хард рока. В града имаше млади талантливи музиканти, които невероятно добре свиреха тези парчета. Една от тях свиреше в заведение с името „Гъбата“ зад съвета-парка Марица. Групата (Васко-китара, Сашо-соло китара, Тотьо-бас китара, и Тянката-ударни) и направи такъв фурор, че възрастните хора дори идваха да видят и чуят „чудото“ песните които събираха вечер младите от града . Жалко че бяхме затворена държава зад желязната завеса, времената на свободата и интернет бяха далече и момчетата нямаха развитие и бъдеще в последващите години. Тогава считахме Хасково за квартал на Димитровград. Сега за съжаление града е със западащи функции, населението е намаляло повече от половината. От големите заводи възпяти от Пеньо Пенев почти няма следа. Ценностите с годините се изродиха, пайнера стана чалга гуру за пари, пазара продава евтина менте стока, преобладават пенсионерите, който имаше възможност след краха на комунизма се изнесе от града.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060421
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031