Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2011 19:11 - Средновековна църква свети Георги край Трудовец
Автор: tarbo Категория: Туризъм   
Прочетен: 3531 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 06.03.2011 19:14


image

В Интернет няма списък на паметниците на културата с местно значение. Дори иманярите от "федерацията по метал детектинг", на които искрено желая най-прекрасни неща, знаят това и търсят информацията си като мен - оттук оттам, от разни сайтове и споменавания мимоходом по книжки и вестници.
Така, че вероятно за доста малки църквички нищо не знам. И винаги се радвам, когато открия някоя нова или поне за мен нова.
Такава е и тази малка постройка в полето край село Трудовец, бивше Лъжене, ботевградско.
Мернах кратко споменаване за нея в някакво рефератче, пуснах едно гуглене и излезе новина от Botevgrad.com , в която разказваха, как са поразчистили мястото от храсталак. По-ценното беше поместената информация от "Из нашите старопланински манастири” на проф. Петър Мутафчиев: “Тя се намира в мочурливите ливади около 2.5 км северозападно от селото. По план и строителен материал е напълно прилична на малките черкви при Ръждавица, само че без притвор; стените й са градени от ломени камъни с корав, бял хоросан, а сводът и полукуполът на абсидата й – от дялани продълговати травертинови блокове. Сводът започва от височина 1.80 м от днешното равнище на пода и почива върху тухлен зъбчат корниз. Нишата в южната стена при олтара е с островърха арка.
Западната стена на черквата пропукана; пропукани са също сводът и абсидата. Плоченият покри е полуразрушен и обрасъл с буренаци.
Цялата черква отвътре е зографисана, но живописта на много, особено по свода и северната част, е изцяло избледняла.”Така, че днес се вдигнах и отидох до там. Вероятно трябва да изкажа специални благодарности на "Фиат", които едва ли са планирали точно такава употреба на своите автомобили, но все желязното конче, макар и трудно, издрапа през калта, докато стигна църквата.

Всъщност тя се намира на около 2.5 км на северозапад от селото, като най-добре е да се мине по бомбардирания "път" към Скравена и след това да се завие наляво покрай един синор.
image
Мястото е насред полетои е пустинно тихо.
image

  Наистина е в отчайващо състояние, но със сигурност има романтична красота

image

image

image

image

image

Вътре естествено всичко е разграбено и разкопано.

По времето на Мутафчиев стенописите може и да са били поизбелели, но за сметка на това, днес въобще ги няма.

image

image

Съвсем незначителни фрагменти са останали в апсидата.

image

image

image

По стените са останали само отделни парченца.

image

image

Нещо е оцеляло и на западната стена над вратата. Традиционно там се изобразява Успение Богородично, но по малкото запазени фрагменти нищо определено не може да кажем.

image

image

За съжаление сводът е пропукан и е много вероятно да рухне в близко бъдеще.

image

Църквата е обявена за археологически паметник на културата през 1987 г., но както и в повечето други места в близко бъдеще не се очакват никакви действия за реставрация и социализация. При това положение поне я разгледайте на снимките в

ГАЛЕРИЯТА  




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - браво
09.03.2011 20:35
Тази твоиа идеиа да се показва и другото лице на наште ограбени паметници заслужава е едно голиамо БРАВО да се полу4им от грешките на наште бащти и да не ги повтариаме но в тази държава в този момент надали щте се оправиат нещтата всепак ниакои като теб с твоите блогове трибва да им отвори о4ите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tarbo
Категория: Други
Прочетен: 1060295
Постинги: 157
Коментари: 695
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031